Pakistan wordt gezien als een "mislukte staat", gevaarlijk voor westerse toeristen. Dit maakt het tot een toeristisch weinig aantrekkelijke regio.  Het is daarom misschien moeilijk voorstelbaar, dat met name voor de eerste Golfoorlog Pakistan een prima te bereizen land was. Met uitzondering van de "tribal areas", gebieden zonder overheidsgezag die niet toegankelijk zijn voor toeristen, was het hele land geschikt om op eigen houtje rond te trekken. Het openbaar vervoer is goed en voor de wat ondernemende reiziger is er een ruime keus aan onderdak en eetgelegenheden. Er is behalve woeste natuur veel oude cultuur te zien, uit de beschavingen van voor het engels kolonialisme.
Aan de andere kant bestaat er grote armoede, in de steden en in de afgelegen gebieden. En juist degenen die kennis en macht hebben om hieraan iets te veranderen, hebben voordeel bij het handhaven van de bestaande situatie.

Met name vanwege de ontwikkelingen van de laatste jaren wil ik met deze fotoselectie de aandacht vestigen op een prachtig land. Niet zozeer vanwege de kwaliteit van de opnames, maar als een klein tegenwicht voor het ongunstige beeld wat op dit moment bij veel mensen van Pakistan bestaat.

Voor de beelden:  klik   hier.